tisdag 17 februari 2015

Islam i världen

Muhammed föddes ungefär år 570 e.Kr. i staden Mecka på den Arabiska Halvön. Han blev tidigt föräldralös och uppfostrades av sina släktingar. När han reste runt som kamelförare kom han i kontakt med främmande platser och människor, många av dessa var judar och kristna.
Vid 25 års ålder gifte han sig med Khadidja som hade ärvt en kamelkaravan efter sin döda man och därför var förmögen. När Muhammed var i 40-årsåldern fick han sin avgörande uppenbarelse. Han såg ängeln Gabriel på berget Hira.

Muhammed var analfabet och kunde inte läsa, men när han satt där på berget Hira hörda han en röst från himmelen som sa ”Du är guds sändebud och jag är Gabriel”. Det var då Muhammed förstod att han var menad att sprida tron. Han var en profet.

Efter uppenbarelsen började Muhammed predika om att det bara fanns en gud – Allah. Men det gick inte så bra eftersom det var många som inte höll med om det han sa. Därför blev han uppmanad att flytta till staden Yathrib, så det gjorde han. Men han fick bara flytta på ett villkor:  att han slöt fred mellan de olika stammarna. Efter Muhammeds flytt bytte staden namn till Medina som betyder Profetens stad. Det är här tidräkningen för muslimer börjar, år 622 e.Kr.

Först blev det fred mellan kristna, judar och muslimer men folket i Mecka gillade inte Muhammeds åsikter och maktambitioner, därför blev det krig mellan städerna. De förenade stammarna i Medina krigade tillsammans i ett heligt krig som kallades Jihad. År 622 vallfärdade Muhammed från Medina till hans hemstad Mecka. Samma år som vallfärden skedde dog Muhammed och begravdes i Medina.
Så har det hållit på, Jihad, i nästan hela den muslimska världen är det konflikter med biverkningar i Paris och Köpenhamn.

Vi ser i dag hur stater som Irak, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen med flera kollapsat. Libanon kan vara på väg. Här i väst säger PK att det har inget med islam att gör. Alltså islam har inget med islam att göra, det låter rätt dumt.

Al-Qaida, ISIS, Hamas, Nusra-fronten, Boko Haram, Hizbollah, PLO, Muslimska brödraskapet, al Shabab, Abu Nidal, Al-Aqsa-martyrerna, Fatah, Nusrafronten, talibanerna…listan skulle kunna göras lång men de har inget med islam att göra enligt PK. Det är bara enstaka extremister som sätter världen i brand från Gibraltar till Filippinerna.

De är bara missförståtta när de utrotat alla judar i området, de kristna är på god väg, muslimer av fel sort också, homosexuella är kul att slänga ut från höga byggnader och journalister skär man halsen av, men det har inget med islam att göra.

Många miljoner människor är på flykt, de behöver hjälp. Men vi kan inte hjälpa folken i Mellanöstern.

Vi kan bojkotta de länder som finansierar terrorn som Saudiarabien och Iran men det hjälper inte ett dugg att vi kärleksbombar moskéer i Eskilstuna, där muslimerna klantade till det med frityrolja i köket och sedan skyllde på attentat och islamofobi.

Lösningen på den muslimska världens problem ligger i den muslimska världen. Det är där som alla de 99 % som sägs vara moderata och vettiga muslimer måste gå ut på gatorna och göra slut på intolerans och extremism.

Islams problem är islam och har så varit sedan Muhammeds dagar…från Dakar till Manila

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar