måndag 9 september 2013

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer somalierna som folk

Återgivet från bloggen Hänt i Sverige 23 augusti 2013.

Ban Ki-Moon från Sydkorea har länge varit en trogen förbundsförvant åt vänstern när det gäller hans syn både på internationella frågor och hans värdegrund. Men han chockerade massmedia och diplomater världen över i dag när han kallade till presskonferens för att helt fördöma somalierna som folk.
Det torde stå klart för var och en av Hänt i Sveriges läsare vad somalierna går för som folk, men få hade nog väntat sig att en person med så hög ställning som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon skulle dela vår syn. Vanligtvis anses det inte vara Förenta Nationernas ensak att göra sådana värdemässiga utlåtanden; men Ban Ki-Moon har länge engagerat sig i att försöka göra Somalia till ett fungerande samhälle, och detta engagemang har fått honom att uppleva enormt stor frustration med somalierna som folk. Som han uttryckte det under presskonferensen i dag:
”När jag först tog an posten som FN-chef hade jag en mycket positiv människosyn och tog för givet att alla människor kunde mötas och samråda om viktiga frågor. Att man på diplomatisk väg kunde lösa konflikter. Men efter att ha kämpat med somalierna i hela fem års tid nu har jag insett en sak. Och det är att detta inte fungerar med somalier!”
Genast fick han frågor av vänsterjournalisterna på presskonferensen om han inte generaliserar för mycket när han pratar om somalier på detta vis. Säkerligen menar han bara vissa terrorgrupper som al-Shabaab?
”Nej! Jag menar det jag säger! Problemet med Somalia är inte några enstaka terrorgrupper eller fattigdom. Problemet är somalierna som folk! De är helt hopplösa! Hittills i livet har jag aldrig misslyckats med något diplomatiskt uppdrag, men de här somalierna slutar aldrig döda varandra vad än man gör! Det är som att försöka simma sig fri från kvicksand, det går inte!”
Härnäst fick Ban Ki-Moon frågan vad som fick honom att utlysa denna presskonferens i dag.
”Droppen som fick bägaren att rinna över var när al-Shabaab började attackera FN:s egna installationer tidigare i somras. Vi bygger sjukhus åt dessa somalier och så bombar de dem! Vi hade gett dem dessa sjukhus helt gratis och de var avsedda att förbättra somaliernas hälsa, men de gör de vildaste saker! Det fick mig att tänka om och inse att man helt enkelt inte kan få ordning på Somalia vad man än gör.  Själv ville jag kalla till en presskonferens som denna redan i juni, men dessvärre förbjöd FN:s regelverk mig från att göra sådant på egen hand utan överläggning inom generalförsamlingen först, varför det inte blivit av förrän i dag.”
- Så vad har ni på FN för planer för Somalia nu, när nuvarande insatser inte fungerat?
”Jag anser att vi måste göra landet till ett militärt protektorat under vår direktkontroll. Somalierna kan helt enkelt inte styra sig själva, de är för primitiva för det! Av denna anledning skulle vi vilja ha dit så många frivilliga som möjligt som kan tänka sig agera fredsbevarande styrkor medan vi vänjer somalierna vid vårt styre.”
- Har du några råd att ge omvärlden också utöver det som ska göras i Somalia?
”Ja! Jag skulle vilja råda alla medlemsländer att inte släppa in några somalier överhuvudtaget innanför sina gränser, för somalierna är ett ytterst farligt och blodtörstigt folk som inte skyr några medel i sin jakt på makt och bidrag. Om ni släpper in dem kommer era egna länder bli som Somalia, och det är inte alls önskvärt! Rebeller med automatvapen kommer patrullera era städer i jeepar! Somalierna är inte alls som vi människor, tro inte på de naiva somalievänner som ursäktar allt de gör med ekonomiska omständigheter eller liknande. Somalierna är obotligt primitiva!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar